18-06-12

Eupen (2) De zoete geur van heerlijke chocolade.

Al vroeg werden we gewekt door de regen die non-stop op het dak van de motorhome viel, wandelen zou er vandaag niet inzitten. We besloten de nabijgelegen chocoladefabriek van 'Jacques' te bezoeken. Om 9u gingen de deuren open en op dit uur konden we nog rustig rondkijken in het museum. Later kwamen er bussen aan met buitenlandse toeristen en kinderen op schooluitstap. Je betaalt 2€ om het museum te bezoeken, nadat je betaalt hebt aan de kassa, komt er een vriendelijke medewerkster je verwelkomen met een grote schaal chocoladerepen om te proeven ... de heerlijke geur van verse chocolade komt ons tegemoet ... je weet niet wat kiezen .

Je kan vrij in het museum rondwandelen. Het is echt de moeite om te zien hoe alles door de jaren verandert is. Ook zie je op de foto's uit de oude doos dat er toen heel jonge kinderen werkten.  Je kan via een glazen gang die boven de machines loopt, het laatste gedeelte van de produktie volgen, nl het verpakken. De produktie zelf kan bezocht worden in groep, na afspraak. Bijna alles is geautomatiseerd en er zijn maar een paar werkneemsters in de verpakkingsafdeling. Ze kijken toe hoe de machines supersnel alle werk opknappen. We stonden verbaasd te kijken hoe een robot een houten palet van de stapel neemt en vervolgens de verpakte chocolade netjes stapelt, klaar om geladen te worden. Indrukwekkend!

Van het museum wandel je de winkel binnen. Hier hangt een sterke chocoladegeur. Je kan er chocolade per kilo kopen (4€) en pralines per kg (8€). Het zijn repen waar 'een hoekje' af is ... maar superlekker. Ik koos voor de melkchocolade met koekjesvulling en ook nog witte chocolade met speculaasLachen. Verder is er ook Callebout chocolade, chocoladelikeur en nog veel meer te koop.

Dit was onverwacht een geslaagde uitstap vol nostalgie bij het zien van de chocoladeverpakkingen (met in die tijd verzamelprentjes in) uit m'n jeugdjaren. Leuk was de verzameling chocoladeautomaten, 1Bfr voor een reep chocolade, in de automaten zaten ook aanzichtkaarten en bonbons.

Wisten jullie dat er een tijd was dat de dokters chocolade aanbevolen aan hun patienten om te versterken?

Deze uitstap gaat spijtig genoeg niet zonder gevolg blijven ... op de weegschaal ...Schamen help!page.jpg

 

museum3.jpg

museum2.jpg

museum1.jpg

museum4.jpg

museum5.jpg

20:37 Gepost door Vrouwkelief aan het bloggen | Permalink | Commentaren (12)

Commentaren

Ik smelttttt..., Chrisje... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 18-06-12

Reageren op dit commentaar

Dag Chrisje,
Dit heb je mooi gemaakt,mooie foto's met de nodige uitleg,het ziet er ook nog allemaal super lekker uit.
Mvg.

Gepost door: Rene | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

Kan jou die weegschaal schelen voor een keertje! supertripje! :-))) Hartstikke leuk zo'n museum mét een werkende fabriek erbij..heel interessant.

Gek genoeg ben ik niet meer zo gek op chocolade sinds een aantal jaren..vroeger vond ik de pure heerlijk, maar die kan ik helemaal niet meer hebben..melk gaat nog, maar ook niet teveel. Ben tegenwoordig meer van de snackrepen als Mars en Bounty en zo. Die zijn nog veel slehcter voor de lijn dan een reep pure chocolade, maar goed..ik eet er ook niet zoveel van. :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

Dag Chrisje!

Daar wil ik ook wel eens naartoe gaan!
Fijne dag verder , annemarieke, x

Gepost door: annemarieke | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

Chrisje goede namiddag, en dat ziet er allemaal zo lekker uit, mooie foto's. Ja hier hebben wij ook moeten kruid uit trekken. Maar de zomer wik maar niet komen he. We gaan naar de zon moeten gaan.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

Waar zijn al die lekkere repen toch gebleven, dan konden we nog eens goed kiezen. Zo was ik als kind met mijn moeder op de markt en er kocht een dame een volle doos repen JACQUES en ze vroeg aan de verkoper of "hij er niets kon afdoen" de man antwoorden "alleen de omslagen madam". Dat is mij altijd bij gebleven (lol)

Gepost door: liliane | 19-06-12

Reageren op dit commentaar

Voor we vertrekken nog een fijne avond gewenst Chrisje.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 20-06-12

Reageren op dit commentaar

Dat is nog eens een heerlijk museum;)

Gepost door: ingridblogs | 20-06-12

Reageren op dit commentaar

Leeeeeeeeeeeeuk ... én lekker ... :-) !!!!
Men moet ook ALTIJD luisteren wat de dokter je verteld. Hoe is de naam ook alweer van één van die artsen ? ... ;-)


Groetjeeeeeeeeeeeeee ... :-) !

Gepost door: klaverke | 21-06-12

Reageren op dit commentaar

O dat is een museum naar mijn hart euh naar mijn (snoep)goesting.Ik zou daar zeker buitengekomen zijn met een zak vol chocolade!!
Altijd leuk als je zo onverwacht een geslaagde uitstap hebt hé! Zeker met zo'n regenweer ,waar moet je naar toe want wandelen is geen optie met regenweer.

Gepost door: magda | 22-06-12

Reageren op dit commentaar

whaw wat een leuk bezoek, lekker en interessant
in Brugge is er het chocolademuseum, ook daar kan je niet buiten geraken zonder iets te kopen :-)

Gepost door: fotorantje | 23-06-12

Reageren op dit commentaar

whaw wat een leuk bezoek, lekker en interessant
in Brugge is er het chocolademuseum, ook daar kan je niet buiten geraken zonder iets te kopen :-)

Gepost door: fotorantje | 23-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.