29-09-12

Het is niet de schuld van de bijen.

Ik kreeg net telefoon van m'n kleindochter Elise (bijna 7j), ze is op weekend met de familie (langs mama's kant) in Hoepertingen.

Hoepertingen is gelegen in de fruitstreek en natuurlijk staat er een geleide wandeling tussen de fruitbomen op het programma.

Elise wist er al van dat we dit jaar geen appelsap van onze eigen appels zouden kunnen laten persen. In onze boomgaard zijn dit jaar geen appels, vorige jaren hadden we soms tot 500kg, helaas dit jaar slechts 1 mand.

Elise heeft aan de gids gevraagd hoe het kwam dat we zo weinig fruit hebben, hebben de bijen er iets mee te maken. We horen regelmatig vertellen over de bijensterfte ...

Wel volgens de gids ligt het aan de lage temperaturen in april, het heeft toen zelfs nog hard gevroren, dus zijn de piepkleine appeltjes afgevroren en op de grond gevallen. We hebben die kleine appels niet gezien omdat de 18 ganzen die in onze weide grazen ze hebben opgegeten. Appel-mysterie opgelost!

De kleinkinderen vonden het appelsap zeer lekker, het zal voor volgend jaar zijn. We zijn niet van plan om sap te laten persen van gekochte appels waarvan we niet weten of ze al dan niet met sproeistoffen behandeld zijn.

Bedankt Elise voor je antwoord.

16:30 Gepost door Vrouwkelief aan het bloggen in kleinkinderen, Natuur | Permalink | Commentaren (4) | Tags: natuur, appeloogst, kleindochter, weekend

Commentaren

Appelsap van eigen appels... Een lekkernij, Chrisje ! Heb ik enkele keren mogen proeven..., mmm... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 29-09-12

Reageren op dit commentaar

Ik geraak hier ook aan vers geperst appelsap. 5 liter karton. Heerlijk om te drinken!
De groententuin bracht ook niet zo goed op dit jaar. Verleden jaar was het een ramp door de lange droogte , de groei was praktisch helemaal afgeremd en dit jaar heeft de late vorstperiode ook flink huis gehouden.

Gepost door: magda | 30-09-12

Reageren op dit commentaar

Ja..van de pruimenbloesen aan de boom zijn ook niet veel vruchten gekomen..zal wel dezelfde oorzaak hebben zeker? Hoewel die boom al jaren minder wordt hoor..kan het ook aan liggen hier.
Fijn dat je kleindochter het even vroeg hè..dan weet je tenminste wat! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-10-12

Reageren op dit commentaar

He Chrisje ook voor u een zeer fijne avond gewenst. Ben altijd blij als ik wat lees van u. Jammer dat wij zo ver van elkaar wonen. Je zou eens met Charly mee kunnen.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 02-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.