17-10-12

Mijn tuin half oktober!

Het is niet veel zaaks meer in de tuin, een paar rijen peterselie, wat witte selder die klaar is om te oogsten en natuurlijk de aardbeistruiken voor volgend jaar. That's all! De frambozenstruiken hebben we verhuisd, ze geven teveel nieuwe scheuten en dit jaar was de oogst aan de magere kant. Vorig jaar hadden we van dezelfde struiken nog bijna 10kg frambozen.

De tuinkruiden doen het nog goed, sommige staan in pot om binnen te zetten wanneer de eerste vorst eraankomt.

Deze staan er nog fris bij :

De citroenmelisse (eens in de tuin, raak je niet meer kwijt, maar verplaatst zich graag ... elk jaar is het een verrassing waar de citroenmelisse zich deze keer weer heeft uitgezaaid.

DSC_1869.JPG

De tijm en rozemarijn staan broederlijk naast mekaar. Ik verhuis ze naar de keuken van het moment dat het weer te winters wordt, alhoewel de tijm kan z'n mannetje wel staan buiten. Maar het is handig als je deze in de buurt hebt. Het zijn m'n maatjes voor de winterse gerechten zoals konijn of een stevige stoofvleespot!

tijm en rozemarijn.jpg

De basilicum bloeit voor het moment. De groene is bijna aan z'n eind, maar de rode vanille basilicum doet het nog goed. Al is oogsten nu niet meer zo aan de orde.Ik gebruik de vanille basilicum vooral bij fruit, zoal confituur van perzikken en abricozen.

Basilicum.jpg

De bieslook doet z'n best, heeft nog nieuwe, tengere scheuten gemaakt de laatste dagen. De rucola (notensla) bloeit en heeft na een prachtseizoen wat rust genomen.

bieslook en notensla.jpg

 

Verder staat er de peterselie en platte peterselie nog vrij groen bij. Ik zal toch voor de eerste vorst nog wat moeten in de vriezer steken (gemalen en klaar voor gebruik), als reserve voor de winterperiode.

peterselie, platte en gewone.jpg

In een paar potten tussen de éénjarige staat deze :

tuinlook.jpg

Het is een looksoort, die ik een paar jaar geleden van de markt meebracht (ben de naam vergeten) af en toe meng ik wat tussen de sla. Kent iemand deze soort? Hij doet het goed en heeft zich als borderplant gemanifesteerd!

18:57 Gepost door Vrouwkelief aan het bloggen in Digitale fotografie, Eten en drinken, Natuur, Tuin, Vrije tijd | Permalink | Commentaren (6) | Tags: natuur, herfst, tuin, kruiden, tuinieren

Commentaren

Je hebt nog heel wat, Chrisje ! Die rode vanille basilicum heb ik nog nooit gezien..., prachtig bloempje !
En je look..., geen idee, spijtig.
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 17-10-12

Reageren op dit commentaar

Een tuin kan veel voldoening geven maar ook werk.

Groetjes,
Filip

Gepost door: Filip Demuinck | 17-10-12

Reageren op dit commentaar

Chrisje je heb echt van alles verstand echt een verstandige vrouw, proficiat.
Groetjes
Adriën

Gepost door: Adriën | 17-10-12

Reageren op dit commentaar

Dag Chrisje,
Je weet ook precies wat je de tuin allemaal moet aanpakken,je weet er ook veel van,dat kunnen we niet van iedereen zeggen...
Vandaag gaan we nog een genieten van het fietsen.
Groetjes.

Gepost door: René | 18-10-12

Reageren op dit commentaar

Wow..niet veel meer in je tuin? nog aardig wat zou ik zeggen!
Handig, die kruiden zo vers..vooral als je graag kookt..ik kan het amper dus heb ik ook niet echt een kruidentuintje nodig hehe. Maar in zuid-Frankrijk vind ik het wel altijd zo lekker ruiken als je langs de tijm en rozemarijn loopt te wandelen..en soms pluk ik er dan wel wat voor door het eten..op het lamsvlees op de bbq smaken die kruiden heerlijk. :-)

Ik dacht dat dat een vetplantje was..ik heb zoiets hier ook! daar lijkt het dan zeker heel erg op. Geen idee wat het is.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-10-12

Reageren op dit commentaar

Op zonnige dagen ben ik blij dat er nog zoveel bloemen en planten het goed doen. Op regendagen denk ik "nu zal het wel voorbij zijn".Maar het is nog niet echt koud en de geraniums doen het nog goed en de fuhsia eveneens en de stinkertjes blijven maar bloeien.Van mij mag het nog lang duren ,want eens alle kleur weg uit de tuin dan is het winter.
En aan dat vetplantje ,komen er ook gele bloemetjes aan? Ik heb die ook in de tuin maar hoe de naam is weet ik niet.Ik zeg gewoon "vetplantje" hahah!

Gepost door: magda | 18-10-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.