02-02-16

Lichtmis

Vandaag 2 februari 'vieren' we nationale pannenkoekendag wink. Binnen de Christelijke godsdienst wordt vandaag Lichtmis gevierd, vroeger werd deze dag ook Maria Lichtmis genoemd en worden er voor de mis kaarsen gewijd. Ik ben even gaan nakijken op internet wat er eigenlijk gevierd wordt. Er wordt de presentatie van Christus door Maria in de Tempel herdacht.

Ik maakte deze ochtend mijn pannetjes warm en bakte een stapeltje pannenkoeken.

lichtmis.JPG

Tekst van het net :

"Bij de Presentatie van Christus in de Tempel herdenken de orthodoxen en rooms-katholieken dat Maria, de moeder van Jezus, naar de tempel ging voor het verplichte offer na de geboorte van haar zoon. In het oude Israël was het gebruik dat moeders zich in de tempel zuiverden, veertig dagen na de geboorte van hun kind. Ze offerden bij deze gelegenheid een lam en twee duiven.

Voor de kalenderhervorming van 1969 heette het feest in katholieke kring: Maria Lichtmis (ook Candlemas).


Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de Opdracht van de Heer in de Tempel en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis.

In de Oosterse kerken wordt het feest zoals alle feesten dertien dagen later gevierd, dus op 15 februari.

Gebruiken
Op Maria Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen: (Zweeds: Kyndelmisse, Frans: Chandeleur).

Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm. al heeft het woord 'pannetje' in het oud Nederlands taalgebruik ook nog een seksuele bijbetekenis."

Lichtmis.jpg

 

10:18 Gepost door Vrouwkelief aan het bloggen in Digitale fotografie, Eten en drinken | Permalink | Commentaren (7) | Tags: lichtmis, 2 februari, geloof

Commentaren

Heel mooi uitgelegd! Maar ik als ietsje ouder kennen de geschiedenis of beter uitgedrukt de liturgie hé. Vroeger leerden we dit alles in school.
Groetje.

Gepost door: Emmy | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

Had er voordat ik blogde nog nooit van gehoord.. maar ik ben dan ook compleet niet-gelovig opgevoed. Mijn moeder bakte gewoon pannenkoeken als ze daar zin in had hehe.. óf als er te weinig geld was voor vlees, want wij aten ( en eten!) pannenkoeken ook gewoon als avondmaaltijd hoor. Ikzelf maak vanavond de magnetron warm voor pannenkoeken, maar dan de Mexicaanse vorm.. 'k ga lekker burrito's maken!
Groetjsss!

Gepost door: mizzD | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

Vandaar ook het gezegde: "Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm."

Bloggroetjes

Gepost door: Rene | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

ik had er zelfs niet bij stilgestaan...

die pannenkoeken -bak op lichtmis is wel een beetje in onbruik geraakt

toch wat jammer vind ik...

groeten

Gepost door: willy | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

O ik heb dat dan te vroeg gevierd. Verleden week heb ik tot drie keer toe pannenkoeken gebakken en niemand die zei dat ik een week te vroeg was,hahaha!

Gepost door: magda | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

In feiten is 2 februari al van in de oudheid bekent, om dat we een uur meer licht hebben en de boeren terug op hun veld kunnen werken. maar de katholieke hebben het ingepikt en er lichtmis hun feestdag van gemaakt

Gepost door: liliane | 02-02-16

Reageren op dit commentaar

Hallo Teamblue,
het is de eerste keer dat ik hier langskom en ik ben zeer aangenaam verrast. Ik wens je graag nog veel succes met deze mooie blog en kom graag nog wel eens terug.
Niet toevallig had ik het gisteren ook over Lichtmis, je bent van harte welkom op mij blog.

Gepost door: Gidsjoris | 03-02-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.